Thursday, March 8, 2012

KAUM KERABAT AHMAD BIN SOSMITO

ALHAMDULILLAH...
masih dapat berjumpa lagi dgn kaum kerabat sebelah ayah akO.
Family Ahmad..Ahmad bapa kpd ayah akO.SOsmito bapa kpd Atok akO.Dah keturunan JAWA.Nama pun Jawa.Dh meninggal dunia pon..lama dh ako pun masih xde lagi d dunia.Nenek akO pun dh xde.
Walaupun aYah ako dah meninggal dunia selama 14 tahun sudah lamanya.
Ako tetap merindui ayah akO.
Ayah akO yg suLong drp 8 beradik.Setahu akO la..yg akO dh kira.Yang akO masih kenal lagi UncLe n unty akO yang ada.Yang dh meninggal soang Unty akO.Anak2 langsung tak kenal sedare.Yang kenal soang je.Yg lain ontah la.Budak zaman la ni tau je la.If mak bapak tak kenal kan dgn kaum kerabat ginilah jdnye.Kalau akO selagi bole akO akan kenalkan n cari sedare mare.Mana la tau esok lusa xde la akan tERKAHWEN DGN SEDARE MARE SENDIRI.aKO ENGGAK MAUK DEH..nanti banyak cerita ceriti. So Tak suka..
TErpulanglah tgk gaks keturunan bukan la nak cakap SOMBONK bodoh eh..

Las week ako g kenduri Kazen ako.Die anak bongsu drp 14 beradik.So kena pergi jua Le.
Pasal yg penghabisan mesti lah besa-besaran kendurinye erk.Siap suh ako pakai kale tema Oren lagi.Mana dan nk cari baju baru.Pakai je la baju akO yg sedia ada.Janji ikut tema ye.Janji dtg dgn penuh keikhlasan ek.Hah bercakap psl Ikhlas.Ako sebenarnya byk KECIL Hati dgn family sebelah ayah akO ni.Tapi ako malaz nk layanz beria sangat.Pasal Ibu ako cakap.Memang ler..gitu pasal ayah ko dah takde.Jadi Ibu ni dh macam family tinggal lah.Hah bukan akO nk burukkan family sendiri.Tapi nilah hakikat mana2 family pun.ADa yg baik ada yg tidak.Ada yg bagus ada yg x bagus.Berpakat sesama sendiri.Gadoh sesama sendiri.Ibu akO bilang memang dh begitu adik beradik ayah akO.Masing2 nk tunjuk keras kepala.Ahh lantak laa..Baik bersaudara dgn bukan darah keturunan sendiri.Bersaudara dgn org lain.Lebih baik lebih semangat.
Kazen akO yg nk kawen ni..siap belikan baju batik utk UncLe akO..yakni laki belah unty ako yg 2nd last.memang laa ikhlas nk bg sape2 pon.Tapi memang akO kecik hati bile depa seme mcm dh tak hormat dgn Ibu akO.Yakni kalau ikutkan Ibu adalah Unty yg sulong..Mak long la..betui tak..? tak bagi pun apa2.Tapi Ibu tetap sabo.Ibu mmg byk sabo dgn family belah ayah akO.Bile blikan soang je utk uncle takyah la nk EK lebeh.
Ako dengo n nampak memang la ako bengang.Ahh biarlah..ako tak bermusuh pun dgn kazen ako yg nk kawen ni..Family die ok..bagus laa..adik beradik die masih INGAT dgn Ibu akO.Seronok tgk family die dgn ramai..

Tapi ako tak seronok + bengang + nyampah pun aDO..dgn soang KAzen akO ni.
Ako hormat die sebagai abang akO. AKo tatang die seperti minyak yg penuh.Ako jaga TATAsusilanya dgn siapa sahaja die berkawan.Ako respect die.Pasal diepun sekepala + seGENG + seSempoi dgn aKO.
Tapi..
....
Tapi akO dh MAAFKAN die..
Lantak laa ako takmo Cerita Dh keburukan yg die dh BIKIN.
Watpe..watpe kan..tambah DOSA KERING ako je..
Biarlah tuhan sahaja yg BALAS apa yg telah die buat.Ako tErima seAdanya.
D tempat kejadian.
D kenduri last week.
Ako hulo tangan tanda ako masih hormat lagi.AKo tnya kabo die.
Menggigil tangan die.
Tak tau r MARAH ke or Segan ke..
Die sambut dgn REDHA ako RASA..
hahahahahah..mAy b laa kann..pasal sejuk mejuk je..
Alhamdulillah..

Tapi saat yg akO paling bengang..Binik die..Bole lak tak jawab huloran tangan Ako n SALAM NAMASTE ako.
Die trus blah gitu aje..
HOiiiiiiiiiiiiii... Puan Noly..napa ko ni..
Macam akO yg salah sangat.Ko terima kenyataan la Noly.Ko yg Salah.Ko yg tak jaga Laki ko.Ko kena belajar terima kejahatan laki ko.Ko belah gitu aje ek.
Ko memang Kuang Ajo.Mesti ko ngadu dgn laki ko kan..tupun kalau ko brani.Ntah2 ko takot gak.Ko ngadu laa ako tak heran.pasal bukan Salah akO.
So ako xde salah dgn ko.Ko yg takmo terima kenyataan.Dari keturunan laki ko smpi la ke keturunan ko.Memang tak betul.BUkan nk cakap apa laa..Uncle n unty ako tu dh la org kuat solat.Tapi anak jantan ko gitu perangai.Ko yg buat salah.Ko lak nak kaitkan Ibu akO pesal.Eeee ako dh tak paham laa..mmg keturunan mak ko..mmg gini ek.
Gado sana baik sini..baik sini gado sana.

Maaf laa..dis its my Blog.
My luahan hati..
If mana2 kazen akO yg terbaca ..terima je la..
Kalau nk tau cerita sebenar..tanya la aKo sendiri.Jangan nk tnya dgn org.
AKo org yg berterus terang.
Tak tahu nk selindung2..
Memang ayah ako dh tak de suka suki korank la nak membuang kami sefamily.
Ibu..selagi busu ada..busu akan jaga Ibu..jaga maruah Ibu..
Biarlah depa nk kata apa pun.

Ako tak heran..
ako tak ambil peduli..
Ako tak ambil kesah..
banyak lagi sedara mara lain yg sayang family kita.

Untuk Bro ASMADI..
Ako tetap doakan kebahagian ko sefamily..
Ako dh MAAFKAN segala kejahatan dan FITNAH yg ko taborkan kpd akO.
AKo terima..
Allah tetap d hati Ku..
Allah akan tolong hambanya yg sentiasa Berdoa dan mengingati Nya..

BUkan nya dunia beso mana.Lama-lama jumpa jua kita.
Orang yg bersalah sahaja..yg takot pada bayang2 sendiri..
Kalau nk cerita pasal Lu Bro..memang tak habez.Kenapa ek jadi gini.Ko yg buat jadi gini.Bukan akO.Ko yg cari masalah.Bukan aKo.Ko yg buat hal dgn akO.Bukan akO.Tapi nape ko nak lari dari akO.Nape ko takmo Jumpa akO.Nape ko takot dgn bayang2 ko sendiri Bro.Ako xdan laa nk ucap panjang bila jumpa lu Bro.Kiranya dh cukup bbaik sangat Lu jawab Salam Ako.Rasanya macam kat situ kat kaki lu..AKo nk SUJUD SYUKUR.
Hah..ako ingat lagi..mak lu siap cakap.Adi tu BARAN.Tentu de masih mARAh.
Piu ka ma hai laa..
ehhh..ehh...
Astaqfirullah Hal azimm..
Ako dh salam dgn die tak perlu lagi ako nk MArah..
Cuma..cuma akO marah beno dgn binik die..
cam laa ko tu lawa beno..
Terima kenyataan la Noly..

4 comments:

Anonymous said...

berani kerana benar beb, tahniah ko mmg berani berterus terang - nora pit

aeliengurl said...

sis..jgn salah paham pasal baju tu yer....adik ira memang da jadi "anak" mak mok sejak lahir lagik..kira da jadi anak angkat mak mok ler....kira apa yang lebih adik ira akan dilebihkan skit dari kitorang yang lain oleh mak mok...so jgn ler touching erk...adik ira pun beli bukan mahal pun baju utk dorang suami/isteri...tu pun baju utk abah tak muat..abah yang beli lain tu....
anyway, thanks ok..kerana sudi memeriahkan majlis kluarga kami..apa yang terkurang dan terlebih mohon jangan disimpan dalam hati....
yang buruk datang dari kami, dan yang baik semua dari Allah semata-mata...
jgn serik erk..join kami....
peace kakak!!!!

aeliengurl said...

Salam namaste sis,

heheh...ni nk kasi tau pasal baju tu....adik ira tu "anak" mak mok dari kecik tu,sejak lahir...da memang dorang anggap adik macam anak sendiri..apa² dia akan dapat lebih dari mak mok berbanding org lain...so tak salahkan klu adik beli utk dorang saje..kang nk beli utk semua makcik pakcik , aku tau adik tak mampu....

so, harap akak jgn kecik, lebih² mohon sangat jangan ler ibu sedih dengan perkara ni...mb akak tak tau pasal "hubungan" adik ngan mak mok/abah...

baju kitorang pun takder sape sponsor...sendiri punye duit tu....sajer suka² nk raikan majlis terakhir dalam keluarga....

harap jangan terasa yer pasal perkara ni...

perkara yang baik semua dari Allah SWT...dan yang buruk...pasti dari kami sekeluarga...harap jangan simpan dalam ati jika ada yang menyinggung perasaan....

sayang kakak!!!

BUYEN said...

My Luvly Aeliengurl..
ye laa..tgh marah mcm2 kua kata..
aKK pun fhm..tp mmg nmpk sgt..
fmly makmok tu dh x ske fmlY akO..

arghhh baik lah adik ku..
akk minta maaf..
if Adik terbaca pown..ko tlg laa jelaskan ek..

akO x simpan ati pown dgn fmly ko
aKo syg adik beradik ko..
tpi mmg nmpk sgt makmok tu..
dh pilih kasih dgn akO..
masa abah saket.. bole lak ara ckp ako x dtg jengok kt hsptl seremban tu..akO smpi kena MARAH dgn bos akO
Adi kol ako ckp bapak die dh tenat..
masa tu hal adi dh tersebar..
arghhh malaz la nk cerita nak menaip ni payah...

biarlah org nk buat Ibu n fmly akO
mcm Mak ko..mak akO gak..ako kan anak angkat mak kam..

xpela mb x=dh xde rejki akO..