Tuesday, January 4, 2011

1st & 2nd Day NayLies d Kindergarden

Alhamdulillah...
Sudah sampai masanya..anak daraKu untuk berjuang + berfikir + berdikari = semoga menjadi MANUSIA yg berguna & BERJASA kpd ke2 org2uanyer.
Dah pesan banyak kali sebenarnya pada PuteriKu..supaya jgn nangis + dengar kata Mummy n papa N Nenek.Tapi rasenya kejap ajer yg bole Lelys buat ye.Kenapa ye.?
Ye lah kan dh nama seorang kanak-kanak.Apa die tau n die fikir pun belum cukup panjang lagi.Tapi tak mengapa inilah DUGAAN sebenarnya,memegang peranan IBUBAPA.
Tak tau dulu aKO lagi camne ye.Nak ikutkan baik sket kot.Dari Papa yg kUAT MERAJUK..!
Mana taknyer LElys ikut beno PEEL Papa.Nasib laaa..

3 Januari 2011
6.00pagi.
Ako siap2 kan barang2 Naylies yg perlu d bawa ke Tadika.Hari pertama Naylies berumur 4 tahun.Selama ni ari NAylies dgn nenek ajer.Takpe..Mummy n papa g kerja..Naylies masih d buai mimpi lagi.Rutin harian Ako n Buyen cium naylies d pipi sampai die sedar.Tu pun tak sedar gak..pasal dulu lom masuk sekolah lagi.Kali ni tidak..Papa pujuk macam2 gaya..barulah Tuan Puteri bangun.Itupun nangis2 manja.Ishhh tak sabo Ako.Peel aKo memang g2..susah nak layan anak dengan manja2..Bukan tak mahu..nanti naik kepala.Jadi biarlah salah sorang yg lembut.Siap mandi...pakai uniform sekolah..nak susu dulu.Habiz laa 1 botol penuh.Semua dh siap dalam 7.30 gerak dari umah.Jarak dari umah ke sekolah..bole laa...kalau trafic light tu ada 2 je yg perlu d tempuh.Tak kisah.Jauh camne pun Mummy n papa sanggup anto.Asalkan Naylies dapat yg terbaik n belajar bersungguh-sungguh.Ako masukkan Naylies d Tadika Laman Cerdik.Pengetua nyer seorang Melayu perempuan mix mat salleh.Teacher2 yg lain pun bagus.Jiran sebelah umah yg cadangkan pada Ako utk masukkan Naylies d c2.Tadika ni sama LEVEL dengan 'SMART READER'.Utk permulaan bayar pendaftaran adalah dalam sibu++.
Bulanan laks $320.TErmasuk makan minum + pakaian Uniform 2 helai 1 helai utk sport + Mengaji + Insurans + Lawatan + guru yg mengajar pun tumpu pada sorang Murid = bak kate serba serbi..sampai 5.30ptg.Insya Allah...moga-moga diberkati belajar d Laman Cerdik.Sebelum daftar d Laman Cerdik..akO ada daftar d 'PERMATA NEGARA'.Tapi jawapan yg diterima macam tiada harapan.SO akhir bulan Disember 2010..Ako dapat surat dari PERMATA NEGARA..katanye NAYLI SAFURA BINTI SAFARIN..terpilih lak utk msuk d Tadika PERMATA NEGARA.Adehhhh...bikin leceh dergh...Ako dh settle bayo d LAman Cerdik..kesudahan cerita AKo BATAL ajer d PERMATA NEGARA.Tiada rezeki utk sama2 belajar dgn Datin ROSMAH MANSOR..hu3..Xpela..yg penting seorang KANAk-kanak itu dapat belajar dgn baik.memang itulah yg aKo doakan selalu.Siapa yg tak mahu ada anak yg baik + yg rajin belajar + yg dapat membantu kedua org tuanyer...ye dok..
Tuhan Maha KUASA..
Fuh..Naylis d hari pertama..memang sungguh teruja die.
Belum turun dari kereta..dah menjerit2 panggil Teacher..
Turun sajer dari kereta meluru berlari masuk Tadika sendiri.Terus cari tempat duduk sendiri.Bak kata senang nyer budak ini.TErus berbual mesra dengan Teacher.TErus berbual mesra dengan kawan2 yg datang.Sempat lagi ketawakan kawan2 yg nangis.Sempat lagi berkata " Dah r Mummy n NEnek balik dulu..nnti amek LELys k "...boleyy g2..
Papa jenguk d tingkap aje.Pasal kalau Papa yg anto smpi depan pintu.Lely jadi Mua. Memang baik sungguh perangai Lelys..Tak kesah ner punn.
Pukul 12.oo tgh hAri Papa amek Lelys..Teacher bg can balik separuh hari.

Perghhh..Naylies d hari kedua..memang tak d sangka..
Yup2 pagi2 je..dh siap mandi seme..dh mula nangis.Dah mula buat peel..dh mula segala-galanyer.Nenek dah bilang jangan papa yg anto.ehhh takk..papa nk jugek anto.
Sampai Tadika..dah sendeng2 dengan Papa.Dania anak jiran sebelah umah aKo dh sampai pun.Dulu Dania tu.. Ibu AKo yg jaga.So bila dah umo 4 tahun sama2 kan lah masuk sekolah.ADalah kawan gak c Naylies.Sementara tunggu papa pujuk Naylies.Ako jumpa dengan kawan aKO.ELNI..wife FIRDAUS..dulu Fir 1 opis dgn AKo.Depa be2 baru balik dari oversea..ITALI.Tak sangka lak dapat jumpa EL kat sini.RUpa-rupanya EL kerja d Tadika Laman Cerdik.Ohhh patut la EL tengok Naylies ni cam pernah nampak.Rupa2nya anak Ning.Ermmm...okey..ye laa EL..jauh beza apa..Anak AKo putih..Ako je HITAm..kui3
Sama2 ketawa.Rasenya Papa tak dapat Pujuk Naylies kot..sampai ke luat masih dengar Naylies Nangis...so nak buat camne..tinggalkan je la.Kalau d tunggu lagi ngade2.
Pendek cerita pukul 12.Amek Naylies seperti biasa.
Menanti hari Esok dan hari-hari yg mendatang..Camne Agaknye NAylies....

Berlari nak jumpa Teacher...

2 comments:

eMMe said...

kak nink, mE pun kenal firdaus tu, dia PA kan? baru balik Itali kan...kan..
wah! nelly dah masuk tadika, sunuk nye....

BUYEN said...

aa EMmE..
die baru balik Itali..wife die pun kak nink kenal psl kami ada tuakr2 barang niaga.
Fir tu kan dulu 1 opis dgn akk..la ni die bwh JPM kot..dh lama gak die balik dr Itali. Me laks bila nk ke ober c...besh tau...usaha la erk