Thursday, June 28, 2012

Jangkitan Kuman

21 Jun 2012.. Khamis.. Chek up bulanan Prince Naqiebs.. Chek up bulanan Ibu - darah tinggi.. Buyen cuci luka.. Princess Naylies batok-batok teruk..tu yg g klinik juga. Malam je panas.Panas sampai tuala yang dibasahkan sekejap ajee dah sejuk.Tak dan laa air kat tuala tu nak meleleh.Cepat noo kering.Bibir Princes kering.Nak minum air kosong banyak.Alhamdulilah ler kat umah ako pakai penapis air ZHulian.Ecewahh bukan nak promote ye..Tapi nak war-warkan aje.Air mineral.Sejuk je.Siap ako mandikan Princes dengan air mineral Zhulian.Alhamdulilah lega katanya.Badan panas.Tapi princes bagitau sangat sejuk.Itu la pasal paginye ke klinik untuk chek up. Ako dah telah uruskan si adik.Nak tunggu misi panggil nama kita.Perghhh jenuh sey.Si adik daripada sego naik letih budak tu.Dengan demam suam-suam kuku, dengan batok cekeng-cekeng..ako lak naik gimas.Ibu jumpa doc jugak.Perghh masa-masa ni laa nak naik darah je.Hangin beb.Itulah org dok cite.Klinik gomen gini la gayanye.Semua lambat.Ako pun tak paham ler.Pasal apa.DOc lak bukan nye gamai beno nak chek up.Dengan ibu-ibu ngandong lagi.Adeyy..memang paneh beb.KU tahan juak. Bengang ler kalau nak bercerita kesah akO d kLinik.Ecewah..Bole gitu.Selesai sudah kes adik.Ako menunggu lak kes My princes..Aik..akO tengok dok ulang alik lagi c Buyen dengan Princes Nye.PEsal lak ni.Pahal lak.Ahhh..mula la aku nak hangin sket.Ibu dah control Ayu kt ako.Jap lom settle lagi.Papa siap tunjuk tangan shuh..suh akO diam.pastu terus ajak ako ke kereta.Katanya dah settle.Dalam kereta.Papa bilang kena anto Princes ke Hospital Putrajaya.Untuk tindakan selanjutnya.Aikk..Bole gitu..Ada tindakan lanjut lak tu.Princess dapat surat doc daripada Klinik Salak untuk di rujuk ke Hospital Putrajaya.Adui.Inilah sebenarnya yang akO tak mau.Mula lah fikiran tu macam-macam timbul.Doc di Klinik Salak bagitau.X ray rosak.Tu yang harus dirujuk ke hospital Putrajaya.Takot ada jangkitan kuman.Takot..Takot..perkatan doc tu..adeii..dOc baru kua belajaq ka?..Kompem baru keluaq Mengaji.Orang Kedah habaq mai Keluaq menagji tu habez belajaq.Ermm..harus la terima kenyataan.Sememangnye telah ditakdirkan.Elok-elok ako nak datang kerja petang.Lantas tergendala juga.Kerana nak anto ke Hospital pulak.Buyen lak nak bergerak banyak tak bole lagi.Luka d kaki masih belum sembuh.
Kaunter Pendaftaran..Jabatan Kecemasan & Trauma Hospital Putrajaya Memang tak namapak orang lalu lalang.Tapi belakang akO ni hah..jenuh orang menunggu je.Bole gitu..kata Kecemasan tapi Lemmm juak..
Tengok la My Princes sampai tertido menunggu Doc.Ako sampai di Hospital Putrajaya jam 2.00 petang.Doc panggil masuk dalam kul 2.30 ptg.Doc chek up dada Princes.Ada bunyi.harus amek gas.TEruk katanya.Doc.Aster.Cun la awek cino ni.Putih gebu.macam Melayu.Sangat baik dan beretika.Lepas masuk bilik Doc.TErus masuk ke dalam bilik untuk amek gas.Papa tunggu luar.Papa kesian agaknyetengok ako.Kesana kemari.Tapi kesian lagi kat papa.Papa tak larat nak jalan.Papa dah jadi Capek.Ohhh.. Lepas amek gas.Princes Sedey cam nak nangis.Doc Ashikin lak yang handle.Doc suh g X ray nak chek paru-paru Princes.Aduii..Bole gitu.So kami pergi pula ke bilik Xray.Kat bilik Xray..alhamdulilah x ramai orang sangat..hanya ada 4 orang untuk buat Xray.Ala lagipun bilik banyak kan.Masuk bilik Xray.Princes kena buka baju.Pasal nak Xray dada.Princes malu pasal Misi lelaki.Mumy.mumy tunggu kakak ek.Terus cakap camtu.Puan kena masuk bilik belakang tu Puan.Misi lelaki itu berkata-kata.Baiklah dek.Lepas Xray terus ke bilik doc balik.Sejam berlalu..Mak aii nape la bebudak ni tak bagitau lepas Xray harus la tunggu 1 jam untuk jawapan.perghhh jenuh wey tunggu.Nenek kat umah dah banyak kali kol.Tanya kabo c Princes.Ako tak sabo tnya la kat Misi jantan tu.Hah ayat dah nampak no marah.Aa Puan tunggu Doc panggil.Memang 1 jam deh.perghh Orgg kelantan gitu.Baik lah.X berapa lama kemudian.Doc panggil.Masuk,Dah Doc lain pulak.Ako lupa nak tanya nama Doc tu.Baik manis melayu n Gurl.Maaf Puan.Lama menunggu.memang buat Xray 1 jam.Saya dah teliti.memang ada sikit JANGKITAN KUMAN.Aduii sebak ako dengor.Tapi Puan.tidak ebrapa teruk Puan jangan riso.paru-Paru ok semua..cuma memang ada sket d jangkiti kuman.Saya rasa elok kena ambil darah pula.Hah..terkejut berok akO.Udah le tunggu jawapan Xray lama.Ok..ok..camni Puan.Ambil darah tak lama sebenarnya.Cuma mesin di Hospital ni kebetulan rosak lak.Yang ujian cepat tu rosak.So yang ada mesin manual lambat sket.Hah lambat sket 1 jam jugek ako menunggu.So nak taknak harus tunggu juak.1 jam lagi jawapan untuk keputusan darah.
..Inilah My Princess setelah d ambil darah. Keputusan darah ok sangat-sangat..tapi tahap kuarantin.Harus di jaga d umah sajok.Tak jadi masuk wad.Antibiotik 2 botol harus d habiskan.Ubat demam + cair kahak + selsema.Itu sahaja.So takat ni baru habiz 1 botoi.Tunggu keputusan lagi 1 botoi.Barulah tau cerita selanjutnya. TErima kasih kepada kawan-kawan yang mendoakan kesembuhan url saya ye.. Muahh semua.

2 comments:

Adams Ayens said...

Txs adek EMME cayang.Ye la.Akk sangat-sangat riso.Sampaikan cuti dah nak habiz.
Insya allah akk sentiasa doakan Emme.Betui ke bb Emme kembo..Arghhhhhhhhhhhhh Akk sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...

eMMe said...

ye kak, betul, hehehe.... terima kasih kak!
moga keluarga akak dilindungi Allah swt...Amin!