Monday, July 2, 2012

FAMILY LUNCH

Alhamdulillah.. Masih ada yang sudi untuk menghadirkan diri di Teratak banglo Mewah Ku.Owhh memang rumah akO jauh..( suara-suara sumbang yang cakap SALAK TINGGI, SEPANG tu jauhh bebeno. Ermm kalau g naik kapa TObang ke Area KLIA tu taklak gHAse JAUH..ek, xpela..x sudi datang suda ).. Iye..Sabtu lepas akO dikejutkan dengan kedatangan Uncle n Untysu Ku. Owh ye. MAksu ako memang la duduk berdekatan.Mak Su Sophia dok d Dengkil, Taman Indah Wetlands.So jarak rumah Maksu dengan rumah akO..kira 45 minit je kot..ehh..eh..tak la 30 minit je rasanya.Mak Su akO nak datang umh.Nak belajar cara bikin NAsi Tomato.So pada mulanya memang maksu nak datang amek Ibu.Bawak umah die.Tapi..haa ada tapinye..memandangkan Uncle akO pun nak datang.Uncle akO adik Arwah Ayah aKo yang no 4 kot.Entah akO pun tak pasti..n kurang pasti Uncle Sairi anak yang keberapa.Maksu ako dah tentu la yang bongsu kan.Uncle akO pun nak datang saje melawat c BUYEN.Lagipun memang adik beradik sebelah ayah akO ni, memang jarang sekali datang umah akO.Memandangkan yang penting Ayah akO udah tiada d bumi yang fana ini.So buek apO la depa ni nak datang menjengok Ibu akO n akO sekali.betui tak..Kalau ikutkan hati akO.Tak betul..pasal masih ada lagi ikatan antara anak n pak-pak sedare n mak-mak sedare yang segala benda la. Kang bila ako taip kat sini lebeh2 ada gak yang SENTAP. Hah yang sentap pun enko yang buek sendiri. Ada akO kesah nork.Kalau pikirkan Ibu ako sebagai mak Long yang tua apa la Salahnye datang menjenguk ye dak.Untuk tapisan bahasa. jengok sekadar bertanya kabo.Tak salah rasanya.Tapi bile bab sedare yang lain arghhh ada je..batang hidung masing-masing. Lantak lah..enko. Hah lupakan la..akO nak kesah pasal masakan yang d bikin pada ari sabtu lepas.Pergh sedap tak hengat.Banyak ke akO masak, or banyak nye akO mamam.Ermm mak su akO datang dgn bahan-bahan yang die nak belajo.Siap nasihatkan akO banyak kali supaya ako belajo masak dengan IBu.Ako takyah belajo.Dah hapey dah semuanya.MEmang akO malaz nak masok.Paseynye bila akO balik kerja memang Ibu dah siap masok.Bole gitu.Bila tak mamam kang Ibu marah..n ibu kecik ati lak. Ermm sedapnye Nasi Tomato.Mak su bikin.Baru belajar.So anak maksu.My kazen si NAbilah Hanis masak ayam masak merah.Die pun suka masak.So 2 beranak ni bertekak la masa memasak.Akhirnya jadi juga.Bukan x jadi.So sedap meh..
nasi Tomato..tapi kurang merah paseynye Maksu aKo beli tomato yang kurang masak..
Ayam masak merah yang dibikin oleh my Kazen Miss Hanis..nyum2..ermm tapi kureng PEdas ler..Pasal nye lagi MakSu akO tak ske podeh2..Padahal Paksu Ske Podeh2..ermm x kesah janji jadi ek.. Haa untuk sekelian kalinye.Ako malaz la pada hari sabtu tersebut..Ako ingat nak buat ler sket manisan or puding or pencuci mOlot..Tapi akhirnya akO ter rajin.So ako pun mengePow Mr Buyen..ako beli ajork dengan neber akO.Kak Azanida.nye CreamPuff ermm sangat enak + lembub + banyak creamNye..aKo ske..sama la dgn Princes n Prince..xdan akO makan banyak.Depa dah bedal dulu.Yang tukang kasi duit..haremmm dapat rasa 1 ajork..sowi Papa..nnti sayang bikin kan ye.Pasal kak Azanida sudi nak mengajar Hamba bikin Ini CreamPUFF...waa..love nyee..
Haaa..so lauk2 lunch lain yang Ibu masak seawal lepas Subuh.Ialah seperti berikut.Dan ako buat mana-mana yang ringan ajork.Maafkan Busu Ibu..Busu tak tolong.Pasal c Adams buek hal..lagipun Ibu cakap elok la akO bikin sendiri.Anak ko asik akco ajee.. Huhuhu bole gitu..txs Ibu n Sayang Ibu. Teruk kan akO.
yesss...nidia..masakan yang sonang-sonang ajork Puan nink Bikin.kann..kan..memang ler senang je..Kerabu Selum + Tauge dan juga KangKong Goreng Cili..
Haa ni lauk masakan pada tengah hari itu. Ayam berempah ketumbar + Ikan Keli Pecal Santan.Weyy ikan keli ni memang sedap kalau tambahkan lagi kepedasan nye itu.Pedas2 le sedap.Cili Api.Baru ada uRmmp..nak belajo buek senang je..nnti la Puan Nink siapkan resepi Rahsia itu ye.ia adalah masakan JOWO. Akhirnya pencuci mulot lagi 1 Buah Kurma.bag ipo ako sedekah.Air punch Kordial saya lupe nak tke pic.pasal dah kepedasan sangat..n kesedapan..

4 comments:

eMMe said...

nyum..nyum.. makin lapar tgk lauk2 kak nink ni, gurrrrr~

Adams Ayens said...

haa besh kan me..
so klu me nk belajo..bisa aja akk ajo..or nk tempah kui2...nnti dh bersalin xle mkn ikan berbisa gitu..

Misz Jazzy said...

Ning share ler resepi nasi tomato tuh..aku pon nak buat jugak ler

Adams Ayens said...

Ok my dear Miss Jazzy...
nnti i create kan resepi rahsia itu
ok..saba ek..sgt senang meh..