Tuesday, March 26, 2013

Puding MANGGO Wif Fruity

23 Mac 2013
Sabtu malam minggu..
BBQ kecil-kecilan
Family Alang Khalid
Family Abg Kenit my kazen

Wahh sangat seronok bila nak bikin BBQ. Mak aii dah lamo bona esey tak bikin makan-makan gini. Pak kal laaa 2 family aje termasuk family NB 3 family laa.. Itupun Buyen takdak umah pasai p Sungai Petani Kedah kawan diaa menikoh...hepp betui ke papa..?..jangan papa nak butang baju udah..? Tapi kalau berani silakan..?
Payong emas ber...

NB malaz laa rini nak taip panjang lebau. NB tau bikin yang ringkas mingkas..cepat padat..Nah hambek ko NB bikin Puding Manggo. Puding Manggo yang di import khas drp Spore. Ikhlas daripada Kak long NB kasik. Ada lagi 3 peket dalam gobok ateh tu. Tak terbikin lagi. Sape-sape yang ikhlas nak datang umah NB..Dijemput hadir dan dipersilakan semata-mata untuk mamam Puding Manggo ini. Hasil kacauan tangan NB le..So sangat senang dan perhatikan la gambo-gambo yang menggiurkan lelehan ayaq liuq kengkawan NB seme..Sedappp woooo..adaaa manissssssssss...


Sediakan susu cayaq..skati kengkawan le nak pakai brand apa janji susu cayaq..


Inilah die puding dalam peket..sowi laa lupe nak snap paper beg puding..memang my kak long beli daripada spore. tinggal bancoh aje..alaa lebih kurang macam bikin dadih yang kita beli dalam peket tuu..


Sediakan ayaq putih..NB menggunakan ayaq putih daripada tapisan..camporkan sekali dengan susu cayaq tadi..hidupkan api dan didihkan..


Buah-buahan dalam tin. Terpulang kepada kengkawan nak pakai buah apa..yang sedia ada d umah NB ni, Buah ni pun pemberian kak long NB..daripada Spore..so tinggal kopek aje tin nye tu..buangkan ayaq maneh dalam tin buah ini..pasal puding tersebut dah maneh..takmo..xmo tambahkan kemanisan lagi..so tapiskan ajeee..


Inilah hasilnye setelah ayaq putih + susu cair tadi setelah di didihkan masukkan tepung puding..kacau hingga sebati..

taraaaaaaaaaaaaaa

taraaaaaaaa

taraaa

jeng..jeng

jeng
gg

gg

g

g

g Dapatlee 3 bekas untuk 1 peket puding manggo. Di hidang kan untuk bbq malam itu..

tak lupe juga..hanya dapat snap ayam bako aje..drummmmmsetikk...


 Hasil garapan IBu tersayang...serai + lengkuas + halia + ketumbar di mesin dan diperap pada ayam selama 1 malam..kompem wangiii ber..bile d bako..Ini ajee dpt snap tetamu yang tengah asyik mamam.


No comments: