Thursday, November 28, 2013

BELULANG LEMBU

ALHAMDULILLAH...

Wow...sangat la meriah apabila cuti sekolah tahun nih, Villa NB dipenuhi dengan anak-anak buah n adik beradik balik bertandang. Jadinye tahun ni NB selamat rm untuk jalan jejauh. Hahahah kalau tidak, sakan ler NB berjalan ke seluruh JB n masuk Spore. Dah kompem masuk, kalau tak ngho gi ler bikin passpOrt tu. Dok simpan je buek po kan. Hah memang ler kalau kite memikiaq kan pasey RM memang tak tido ler. Memang manjang sakit ler. Tapi tak elok ler kita sentiasa bercakap or tidak bersyukur kan. Insya ALLAH rejki ada di mana-mana, Walopun ada orang yang menyakiti NB. Biorlah ALLAH maha mengetahui kan. Kite sebagai hambanya terima la dengan redho atas ketentuanYA.

Yess, apabila IBU menyuarakan nak masak besh. Kak long n Bro NB yang kembo tu balik sini. Sebelum tu Abang Ngah balik Sepang dengan Kak Long. Amek Kak Long kt JB then terus turun umah NB. Angah dok 3 hari je pastu balik Batu Pahat dah. Kendian yang datang My Bro twin daripada Kluang. Tapi anak beliau yang sulong tak folo balik pasal exam SPM. GUd Luck Along Fitry. Takpe study. Lenkali bole datang jengok nenek n Busu.

Dengan kerajinan ako, kak long setelah kami rajin bebenau bikin lempeng kelapa 2 hari berturut-turut. Ibu lak rajin bikin BELULANG LEMBU. Haa korang terpanjat ke noks. Pernah dengo tak. ? Ni panggilan untuk orang JAWA. Kalau orang Malay panggil 
KULIT LEMBU BAKO.

Nape peliks ke. Arghh ako kalau bab makanan tak PELIKS mana laa eh. Bukan ULAT pun kite mamam. Sok kite ni dimamam oleh ULAT. Yess untuk kerajinan IBU suh anak-anak beliau n cucu-cucu mamam. Ibu masak Belulang lembu santan cili api. Perghhh hangat terbaek der. Meme r..Ibu ako masak. Sedap ler. Dah tentu-tentu memang ako tak masak. NB kan rajin ter amat. Lagipun Ibu beli belulang lembu ni dah siap bako. Dalam peket. beli kat paso Salak Tinggi. Senang aje tinggal masuk dalam koli. Dan campo-campo kan mana yang sesss suaii kan. Ok NB akan terangkan bahan-bahan bangang yang NB masak nih. Ehhh cincai boncai je. Yang pasti enak dongg..



Untuk korang memerlukan bahan masakan Belulang Lembu.

Belulang Lembu 2 peket..

Belulang dikenali juga kulit lembu yang telah di bako. Tengok klulit lembu pun bole mamam kan. Bak kata seluruh badan lembu bole mamam. Subhanallah. Mewah betui Msia ni dengan makanan kan. Kulit lembu ni akan dijemur sehingga kering. Kiranya sampai mengerekot ler. Selepas itu panggang katas api. Bako kan kulit tersebut. Setelah dibako direbus sehingga empuk la sedikit. Memang akan menjadi kenyal seperti singgam. Potong laa ikut rasa korang. Jangan ler dadu nanti lambat lak empuk. Inilah nama nye Belulang setelah jadi.

Cili Api sesedap rasa. 
Santan sekilo kalau nak pekat.
Bawang merah.
Bawang Putih.
Halia.

Tumis bahan-bahan sayur ni..pastu masuk kan belulang nengok cam dah ngerekot banyak n dah naik bau, masukkan santan dan kaco. kaco laa hingga selesai dan hidangkan dan mamam ler,, try laa resepi NB yang simple dimple nih.. ok..

1 comment:

norey said...

1st time dengar...mesti best...