Thursday, November 7, 2013

PANKEK JAVANESE

Alhamdulillah...

Bila Nb melihat kembali lempeng yang di bikin Ibu last week. Terus petang semalam dan pagi nih berturut-turut NB bikin lempeng a.k.a Pankek Jawa..Konon nak jugek nama omputih kan. Hehhh ako nya suka laa. Ko pesalll..jelez. Nyampah..Arghhh ikut suke engko. Awok tak kesah der..sekarang ni nak jaga HATI kawan macam nak jaga Kerbau sekandang. Mengeluh dan mengungkit pun tak elok jua. Tak baik jua. Buat tambah DOSA kann. Ikut ske mike ler nak cakap awok apa. Aiii melalut dah NB ni. Pepagi ilexxxxx jangan nak 10sion gitu. Ni kalau masuk Dewan Bahasa, kompem NB gagal. Bahasa sotkat manjang. Lantok...

Nak story pasal petang semalam. Ibu kurang sihat. Kaki Ibu bengkak sikit. Ibu cakap penat berdiri. Ako rasa bukan. May b Ibu makan rendang or Pisang. Ye lee ako beli pisang lemak manis dan pisang berangan masa ako ke Bagan Datoh last week. Sangat cantik ok. So ako beli bukan kerana nak mamam sangat. Terpikir je nak bikin cekodok. Suka tengok comey-comey gitu pisang nya. Memang cantik. Baja apa. Tak tanya lak ako pakcik tu pakai.


Yang ni Pisang Berangan...ako pun benonya tak kenai sangat. yang ako kenai Pisang lemak Manis..pasal die comey-comey. yang pic kat bawah ni ler Pisang Lemak maneh..Haa ko setandan mumy beli noks. Memang Kiddos suke benau mamam pisang.. eloklah gantikan jajan-jajan yang korang suke beli tu. Mumy beli pisang setandan. Sekilo Rm3.30..so ako amek setandan hanya RM15..takdapat nak amek pic kawan-kawan pisang yang lain. Sangat cantik bergantungan. Segan teman nak ngambek..




Malam tadi NB belajau bikin lempeng..kekonon Pankek ler. Ecewahh...pankek pun tak reti bikin. Bukan tak reti..tapi ako ni jenis MALAZ..memang cakap direct je. pasal Ibu ako ada kann so manje sangat lebih.Alhamdulillah lempeng pisang ako jadi. comey je..kekonon takmau mamam nasi. memang Ibu masak. Goreng ikan gelama dan sayur goreng aje. So ako nak mam lempeng aje. Tak bikin banyak hanya 4 keping. 



Taraa nilah lempeng pisang NB. adoi trying yang 1st sangat kurang comey kann..tapi NB suke yang hangoss macam NB. Kalau putih je tak besh.. kena la ada yang hangos..beshh kann...NB bikin 4 keping aje. Siap je lempeng Buyen balik daripada koje. Rasa puas bila dapat bikin. Ibu cakap kalau nak elok lagi RAJIN lerr bikin..Adoiii kena direct terus...n pagi ni pun ako sempat bikin lempeng untuk bawa bekal. Untuk Buyen sowi Papa tak dapat nak send..kan dah jauhhh...










1 comment:

norey said...

semoga ibu NB cepat sembuh...sedapp pulak jemput pisang..buat sendiri puas hati kan..