Alhamdulillah...
Dapat ahkirnya NB mempelajari membikin Roti Nan goreng. Sangat simple n senang. Lagipun kalau dah goreng takde melekat minyak setitik pun. Haa kan nak kurang kan lemak. So mamam ler roti nan goreng. Kalau kat mamak tu roti nan bako kat dalam tempayan. Arghh tak yah le susah payah kann.. So kalau nak bikin kena lah car yang senang ye dak. Ok nilah resepi daripada Kak Ijan my siL yang dok sebelah taman umah akO. Kak ijan siap ulikan dah. Pasal ako xdan nak menguli. Tapi senang je. Amek tepung gandum sekilo. Telor 4 Biji. pastu baking poder..haaa ko lanyak laaa semua bahan tu kasi empuk. Kasi lanyak dan uli la sampey lembub sket. Dan kemudian korang perap laa kejap. Setelah perap korang amek setui-sekuti dan lenyek kan menggunakan kayu pelenyek. Macam nak bikin epok-epok. ( karipap ler epok-epok tu..kalau orang JB panggil epok-epok. ) Setelah dilenyek korang gorengkan dengan minyak yang penuh 1 kuali comey. Kasi kan tenggelam laa. Kompem nanti tepung tadi akan menggelembung jadinya. So setelah kekuningan angkat dan toskan. Memang sedap dan siap di hidangkan dengan colek sama sambal sarden + sambal tumis ikut rasa sedap korang laa..
No comments:
Post a Comment