Heyoooo...
Maaf laa aduiii patut ako post enrty ni dulu baru 20 Ramadhan kann.. Takpe untuk entry 19 Ramadhan, ako sekali lagi berbuka pose umah Alang..wahhh sangat seronok kalau berbuka pose ramai-ramai tau. Lagi-lagi melihat telatah anak-anak buah berebut makanan. Perghhh rasa cam tak cukup aje.. Adeyyy tak baik rejki banyak tu Allah SWT telah turunkan dan izinkan untuk kita mamam kan. So..untuk menu tegar pada hari tersebut adalah " Sambal Taon "..Hah kenapa ako panggil sambal taon. Pasal rasa kepedasan nya itu macam bertahun0tahun nak habiz. Haa ni lah masakan Jowo paling popular jugek. Aduii..Ibu laa ni tingin nak mam Sambal Taon. Selalunya Ibu bikin pakai Cili Api hijo. Bila dah siap sambal tersebut akan bewarna ijooo gitu. Lagi laa nampak kepedasan nya. Haaa. Lepas tu sambal ni kami colet dengan pucuk ubi rebus laaa. Apa lagi bertambah-tambah ler Buyen n Alang ako mam. Perghh memang penambah selero laa. Tapi Ako tak mam dengan nasi. Ako mam sayo je laa. Dengan ikan bawal goreng. Walahh memang terrrrr angkat la wey. Ako kan vege lagi. So kena laa kurang-kurangkan mam Nasi itu. yang penting Sayo + ikan tetap menten kena bedal kan. So Korang layan ek sambal taon Ibu ku..sedappp wey..Semua makanan ni di bawah ni homemade laaa...no beli-beli. Kak lang ako pun pakar masak. Ako pakar bedal..bole gitu..cauuu..
Kailan Goreng Fishball
Inilah Sambal Taon Bilis
Bawal Goreng Berempah
Kuih Abok-Abok
Sarden Roll
Epok-Epok Ibu
Puding Buah ( neber kasi )
Pucuk Ubi ( depan umah aje )
No comments:
Post a Comment